به گزارش همشهریآنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، محمدرضا محبوبفر (کارشناس محیط زیست) درباره وجود زبالههای کرونایی در کشور اظهار کرد: زبالههای کرونایی وضعیت نگرانکنندهای در کشور پیدا کردهاند. میزان تولید زباله در کشور در دوران کرونا تا سه برابر افزایش یافته است و حجم جالب توجهی از این زبالههای ویژه عفونی و بیمارستانی هستند که در بیمارستانها، درمانگاهها، آزمایشگاههای تشخیص طبی، مطب پزشکان و منازلی که بیماران کرونایی قرنطینه هستند، تولید میشوند.
او با اشاره به اینکه کووید ۱۹ و اکنون کووید ۲۰ که نوع جهشیافته ویروس قبلی است و با نام ویروس انگلیسی در کشور شناخته میشود، افزود: سرایت ویروس از طریق زبالهها وجود دارد و در مورد جداسازی پسماندهای کرونایی باید اقدام عاجل صورت گیرد. هر نوع زباله یا پسماند از مهمترین عوامل انتقال ویروس خطرناک و کشنده کرونا است.
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه در شرایط فعلی اقدامی در راستای تفکیک و پردازش زبالههای تولیدشده در کشور صورت نمیگیرد، تصریح کرد: زبالههای تولیدشده در مراکز درمانی قبل از انتقال به محل دفع نهایی باید توسط دستگاه اتوکلاو بی خطرسازی شوند و سپس توسط ماموران آموزش دیده شهرداری به سایتهای دفن زبالههای بیمارستانی یا محل کورههای زباله سوزی زبالههای بیمارستانی منتقل شوند.
او تصریح کرد: در مورد زبالههای تولیدشده در داخل منازل هم باید زبالههای عفونی از قبیل ماسک و دستکش و اقلام دیگر داخل یک کیسه پلاستیکی که کاملا پوشیده باشد قرار داده و بستهبندی شوند و سپس بستهبندی در سطل زباله دربدار انداخته شود تا باعث انتقال ویروس کرونا نشود.
این کارشناس محیط زیست افزود: اگر هم بستهبندی زبالههای عفونی کرونایی در منازل از طریق آب و آهک یا آب و وایتکس بیخطرسازی شوند و سپس این زبالهها در درون کیسههای پلاستیکی قرمزرنگ با قید عبارت زبالههای عفونی کرونایی از سایر زبالههای خانگی، تفکیک، جمعآوری و دفع شوند اقدام بسیار مناسب و ارزندهای در حفظ بهداشت عمومی و حفظ محیط زیست خواهد بود.
او با اشاره به اینکه پسماندهای عفونی خانگی بیشتر شامل دستکش، ماسک و وسایل حفاظتی هستند، عنوان کرد: باید لیست افراد بیمار و مشکوک به کرونا که در خانه قرنطینه هستند در اختیار معاونت خدمات شهری شهرداریها قرار گیرد و در شرایط کرونایی نباید فرهنگ بهداشت عمومی و حفاظت از محیط زیست کمرنگ شود.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: وظیفه شهروند مسئول این است که نسبت به تولید زباله کمتر، تفکیک زبالهها و بی خطرسازی زبالهها اقدام کند تا کارگران عزیز شهرداریها و پاکبانان بهتر در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا موفقیت حاصل کنند.
محبوبفر بیان کرد: مطابق با اصل پنجاهم قانون اساسی کشور و با در نظر گرفتن تهدیدات جدی و خطرات زیست محیطی پسماندهای عفونی بیمارستانی، مخلوط کردن پسماندهای مذکور با سایر پسماندها و فقدان مدیریت صحیح و هر گونه تخطی از قوانین برابر مواد ۱۳ و ۱۸ قانون مدیرت پسماندها و ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی جرم است.
او با بیان اینکه زبالههای خانگی در شرایط حاضر شیوع ویروس کرونا حتی خطرناکتر از زبالههای بیمارستانی هستند، گفت: زبالههای بیمارستانی محدود هستند و بیخطرسازی میشوند، اما زبالههای خانگی به مقدار زیاد تولید میشوند و ظرفیت بی خطرسازی تمامی آنها در سطح منازل یا در سطح شهرها وجود ندارد.
محبوب فر ادامه داد: متاسفانه شهرداریها برنامهای برای جمع آوری جداگانه زبالههای کرونا ندارند و مسئولان شهرداریها هم معتقد هستند که متولیان باید مشخص کنند که پسماندها یا زبالههای حاصل از شیوع ویروس کرونا ویژه است یا عادی؟ ادغام و مخلوط سازی پسماندهای عفونی با زبالههای عادی خطرناک است.
این کارشناس محیط زیست تشریح کرد: بر اساس قانون وظیفه جمعآوری، حمل، تفکیک و دفن زباله برعهده شهرداریها است و در خصوص پسماندهای عفونی و بیمارستانی هم بیمارستانها و مراکز درمانی و تشخیصی وظیفه دارند پسماندهای خود را بیخطرسازی کنند و سپس برای دفن یا سوزاندن به شهرداریها تحویل دهند.
نظر شما